Picture

Gradska opština Zvezdara je jedna od 17 beogradskih opština, smeštena na istoku glavnog grada Republike Srbije. Spada u centralne gradske opštine Grada Beograda, a graniči se sa opštinama Palilula, Vračar, Voždovac i Grocka.

Teritorija Opštine se prostire na površini od 3.064 ha, od čega uži gradski deo zauzima 726 ha. Opštinu Zvezdara čine naseljena mesta, odnosno područja katastarskih opština, koja ulaze u njen sastav i to: Zvezdara, Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug i Mirijevo.

Opštinu čini 17 mesnih zajednica sa oko 150.000 stanovnika. Na teritoriji mesnih zajednica Mirijevo i Mali i Veliki Mokri Lug obavlja se poljoprivredna delatnost na oko 1.600 ha obradive površine.

Na teritoriji Opštine Zvezdara nalaze se sedišta 3 gradska komunalna preduzeća - JKP "Gradska čistoća", JKP "Gradske pijace" i JKP "Pogrebne usluge", kao i Saobraćajno preduzeće "Lasta". Upravljanje opštinskim poslovnim prostorom povereno je Javnom preduzeću "Poslovni prostor Zvezdara".

Od zdravstvenih ustanova, pored Kliničko-bolničkog centra Zvezdara koji je drugi po veličini u Beogradu, tu je i Dom zdravlja Zvezdara sa više svojih ambulanti širom Zvezdare, kao i Dom zdravlja Mirijevo.

Pored Instituta "Mihajlo Pupin" nalazi se Astronomska opservatorija, po kojoj je Opština i dobila naziv.

Deca Zvezdare imaju mogućnost da pohađaju jednu od 14 osnovnih (12 osnovnih, 1 specijalna i 1 muzička) i 10 srednjih škola, a postoje i 3 učenička doma za smeštaj đaka iz unutrašnjosti. Predškolska ustanova na Zvezdari ima 23 objekta za oko 4.500 dece.

Na području Opštine Zvezdara nalaze se brojni spomenici i spomen-obeležja, a jedan od najznačajnijih je spomenik Vuku Karadžiću. Neizbežno je pomenuti i Novo groblje, najstarije beogradsko groblje, sa spomenicima brojnim uglednim ljudima.

U neposrednoj blizini Opštine Zvezdara nalazi se značajno delo moderne arhitekture Beograda - podzemna železnička stanica "Vukov spomenik".

Zvezdaru krase dva velika parka: Park-šuma Zvezdara i Stepin lug.

Jedno od tri najznačajnija beogradska pozorišta, je svakako "Zvezdara teatar", a pored njega tu su i Ustanova kulture "Vuk Karadžić" i "Pan teatar". Opština Zvezdara je osnivač i pokrovitelj Dečjeg pozorišnog festivala "Pozorište Zvezdarište".

Sportski centar "Zvezdara", poznatiji kao "Olimp", je jedan od prvih sportskih centara u Beogradu, a dugu tradiciju zvezdarskog sporta održavaju, pre svih, Fudbalski klub "Hajduk" sa Liona i Sportsko društvo "Radnički".